Εδώ και κάποια χρόνια ,στο χώρο των εκτροφέων οικόσιτων πουλιών ,είναι γνωστή η χρήση προβιοτικών αλλά και πρεβιοτικών σκευασμάτων ,

 http://jk21.yooblog.gr/2009/02/16/%CF%80…

σαν ένας τρόπος προστασίας του γαστρεντερικού συστήματος των πουλιών  και ενίσχυσης των τυχών υπαρχόντων ωφέλιμων βακτηρίων .Ειδικά μετά από χορήγηση αντιβιοτικών ουσιών που καταπονούν την χλωρίδα του εντέρου και καταστρέφουν ακόμα και τα τυχόν υπάρχοντα ωφέλιμα βακτήρια ,αφού δεν έχουν την δυνατότητα της διάκρισης στην δράση τους εναντίον των βακτηρίων ευρύτερα (ειδικά αν πρόκειται για αντιβιοτικά ευρέου  φάσματος δράσης).Έτσι δημιουργούν το πεδίο για εμφάνιση ύπουλων μυκητιάσεων που όταν αντιληφθούμε την ύπαρξη τους συνήθως δύσκολα αντιμετωπίζονται ριζικά

Εφόσον τα σκευάσματα αυτά είναι γαλακτοβάκιλλοι, η χρήση τους προτείνεται  κατόπιν της αντιβιοτικής αγωγής αφού και αυτοί εξουδετερώνονται απο τις αντιβιοτικές ουσίες. Κατά τη διάρκεια αντιβιώσεων και με σκοπό κυρίως προστασία από διάρροιες που αυτές προκαλούν ,πιο ενδεδειγμένη  είναι η χρήση σκευσμάτων σακχαρομυκήτων που σαν ζύμες  ( μήκυτες - yeasts ) ,όχι όμως στελέχη παθογόνα  αλλά φιλικά (πχ σακχαρομύκητες bulardii) δεν κινδυνεύουν από τα αντιβιοτικά που χτυπούν μόνο βακτήρια

Το διάστημα που έψαχνα πληροφορίες για τα προβιοτικά και την ωφέλεια τους ,είχα διαβάσει για την ύπαρξη του ροφήματος ΚΕΦΙΡ    (  KEFIR )  ενός προιόντος ζύμωσης του γάλακτος από καλλιέργεια σε αυτό ειδικών << σπόρων  >>  αποτελούμενων από πληθώρα προβιοτικών ειδών ,όχι μόνο γαλακτοβάκιλλων αλλά και σακχαρομηκύτων ,ακετοβακτηρίων ,εντερόκοκκων  (μη παθογόνων )

Σύνθεση

Περιέχει φυσικά τέσσερα γένη και 11 είδη προβιοτικών (φιλικών βακτηριδίων):

LACTOBACILLI:

  • Lb. brevis
  • Lb. cellobiosus
  • Lb. kefir
  • Lb. kefiranofaciens
  • Lb. casei ssp. rhamnosus και ssp.alactosus
  • Lb. casei
  • Lb helveticus ssp. lactis
  • Lb deldruevkii ssp. lactis and ssp. bulgaricus
  • Lb.lactis
  • Lb acidophilus

STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI:

  • Lc.lactis ssp.lactis and ssp. cremoris and Var. diacetylactis
  • Lc salivarius ssp. thermophilus
  • Enterococcus durans
  • Leuconostoc cremoris
  • L.mesenteroides

YEASTS:

  • Kluyveromyces lactis
  • K.bulgaricus
  • K. fragilis / marxianus
  • Candida kefir
  • C pseudotropicalis
  • Saccharomyces ssp. Torulopsis holmii (torulla ssp.)

ACETOBACTER:

  • Acetobacters aceti
  • A. Rasens

Πηγή

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B5%CF%86%CE%AF%CF%81

Απο τη σύσταση του μπορεί κάποιος εύκολα να συμπεράνει οτι το ΚΕΦΙΡ είναι ένα ιδανικό προβιοτικό προιόν ειδικά κατά την χορήγηση αντιβιοτικών ουσιών στα πουλιά μας ,επειδή δεν περιέχει μόνο γαλακτοβάκιλλους που εξουδετερώνονται από αντιβιοτικά ευρέου φάσματος αλλά και απο φιλικούς μη παθογόνους  μύκητες .Προσοχή μόνο χρειάζεται όταν χορηγείται αντιβιοτικό με δραστική ουσία είδος κινολόνης ή τετρακυκλίνης αφού το ασβέστιο στου κεφίρ (όπως και κάθε συμπλήρωμα ή τροφή πλούσια σε ασβέστιο ) μειώνει την απορρόφηση του φαρμάκου αν η χορήγηση της γίνει σε κοντινό διάστημα στη στιγμή χορήγησης του .Σε αυτή την περίπτωση πιο ενδεδειγμένη είναι η χορήγηση προβιοτικού με σακχαρομύκητα bulardii .

Η δυσκολία σε πρώτη φάση τότε ανεύρεσης του σπόρου για να δοκιμάσω δική μου καλλιέργια ατόνισε το ενδιαφέρον μου για περαιτέρω αναζήτηση της χρήσης του πέραν των ανθρώπων και στα πουλιά μας.Μέχρι τη στιγμή που ένας καλός μου φίλος αναζήτησε πληροφορίες για κάτι τέτοιο

http://www.greekbirdclub.com/viewtopic.php?f=29&t=2635

Ψάχνοντας το αυτή τη φορά λίγο περισσότερο ,ανακάλυψα επιτέλους και πηγή για τους σπόρους αυτούς

http://www.ebio.gr/index.php?act=viewProd&productId=1087

την οποία την αναφέρω, γιατί απλά το προιόν αυτό δίνεται απο εκεί δωρεάν σε παραλαβή απο την έδρα αλλά και στα σπίτια μας, αν φυσικά μας φέρουν κάποια άλλα προιόντα.Επίσης διαπίστωσα ότι σαν έτοιμο ρόφημα (χωρίς τον σπόρο) το βρίσκουμε στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προιόντων αλλά και σε μη βιολογικό προιόν ( 1 μονο έχω δει ) στα σούπερ μάρκετ .

Σε αναζήτηση πληροφοριών για το κεφίρ  σε αυτή την ιστοσελίδα

http://www.kefir.gr/

έμεινα έκπληκτος  ειδικά όταν  άνοιξα τη σελίδα για τη διατροφική αξία  και τα αναλυτικά συστατικά του κεφίρ .Δεν είναι μόνο ένα προβιοτικό αλλά μια σημαντικότατη  διατροφική πηγή!

Για την αξία του στον οργανισμό έγκριτες πληροφορίες μπορούμε να δούμε εδώ

http://www.mednutrition.gr/content/view/2535/147/

ενώ για τη χρήση του σε πτηνα συνάντησα αναφορές όπως αυτές

http://www.medwelljournals.com/fulltext/?doi=javaa.2009.562.567

http://www.revmedvet.com/2006/RMV157_379_386.pdf

http://www.pipa.be/en/community/forum/avian-probiotics-0

ενώ ανακάλυψα ότι στο εξωτερικό γίνεται χρήση έτοιμου σκευάσματος του

http://www.kaskade.be/shop/product_info.php?cPath=14&products_id=49&language=en

με καλλιέργεια του σπόρου σε φιλτραρισμένο νερό και ακατέργαστη ζάχαρη.

Παρόλα αυτά επειδή το κefir είναι ένα προιόν ζύμωσης ,όπου τα βακτήρια που περιέχει μετατρέπουν την λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ ,το πρόβλημα της αφομοίωσης της από τα πουλία δεν υπάρχει ,ειδικά αν η εισαγωγή ενός τέτοιου προιόντος γίνει σε μικρό ποσοστό στο ημερήσιο σιτηρέσιό του

http://www.exoticpetvet.net/avian/dairy.html

<< Some milk products do not contain lactose, such as cottage cheese and other types of cheese. Generally, it is thought that it is safe to offer yogurt and cheese, although products that contain lactose are probably safe, if offered in small amounts. Interestingly, live culture yogurt does contain lactose when it is produced; however the live organisms in the yogurt consume the lactose, eventually removing the lactose entirely from the yogurt before it is consumed!  >>

Σε μια ποτίστρα 100ml η προσθήκη 5 ml kefir αν θεωρήσουμε ότι ένα καναρίνι θα πιεί 5 ml νερο ,σημαίνει ότι τελικά θα λάβει 5Χ5/100 = 0.25 ml kefir   δηλαδη κάτω του 10% της ημερήσιας στερεας τροφής ,ενώ το ποσό είναι ακόμα πιο ασήμαντο αν αναλογιστούμε ότι σημαντικό μέρος του κεφίρ ειναι νερό .Επίσης προσθήκη εναλλακτικά μιας κουταλιάς της σούπας σε 200 αυγοτροφής  όταν απο αυτήν ,ένα πουλάκι τρώει σχεδόν 2 γρ την ημέρα (αν θεωρήσουμε ότι τρώει και άλλα 2 σπόρους) ,είναι επίσης ασήμαντη ποσότητα.

Δοκιμή μου με χρήση του πρώτου τρόπου για 2 (σε απόσταση μεταξύ τους ) μέρες και με συνεχή καθημερινή χρήση του δεύτερου για 2 βδομάδες ,δεν δημιούργησε κάποιο πρόβλημα στα πουλιά!

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ KEFIR

Η καλλιέργεια του ΚΕΦΙΡ μπορεί να γίνει πανεύκολα  αναμιγνύοντας 10 γρ σπόρους σε 100 ml φρέσκου γάλακτος μέσα σε γυάλινο βάζο.Τα αφήνουμε από  12 ώρες το λιγότερο (τις ζεστές μέρες) έως 24 ώρες (το χειμώνα ) σε θερμοκρασία δωματίου ,χωρίς να παίφτει πάνω του άμεσα ηλιακό φώς .Στη συνέχεια στραγγίζουμε με πλαστικό σουρωτήρ .Αυτό που θα περάσει απο το σουρωτήρι είναι το πόσιμο κεφίρ και  ότι μείνει στο σουρωτήρι είναι οι σπόροι  τους οποίους θα ξαναχρησιμοποιήσουμε για την επόμενη καλλιέργεια.Ξεβγάζουμε  καλά το βάζο, και τους σπόρους  όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα ή με κρύο νερό (προσοχή ! μη χλωριομένο ) προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία παρασκευής ξανά από την αρχή.

Ενδιαφέροντα δημοσιεύματα και μυστικά για τον σωστότερο  τρόπο καλλιέργειά του  μπορείτε να δείτε και εδώ


http://www.revmedvet.com/2006/RMV157_379_386.pdf

http://anadraci.blogspot.com/2006/09/blog-post.html

http://www.vita.gr/html/ent/451/ent.2451.asp?mid=1

http://www.e-gynaika.gr/2009/06/kefir/

http://www.kefir.org/kefir_manual.htm

http://sunchlorella-healthwise.com/page2.php